Setări ale telefonului mobil

1. Meniul de accesibilitate

Icon-ul din dreapta-sus a ecranului apare atât la afișările pe desktop, cât și pe telefonul mobil android. 
Simpla apăsare pe acest icon vă oferă posibilitatea să modificați parametrii de afișare: dimensiune literă, contrast, distanța între litere și între linii, redare pentru dislexici, oprire animație și alte opțiuni de navigare.

2. Mărire (Magnification gestures)

Sunt 2 optiuni disponibile, mărire cu ajutorul unei taste capacitive ce va apărea după activare sau mărire prin gesturi, adica apăsând de 3 ori pe display.
Toată informația de pe ecran va fi afișată mai mare și pentru a ajusta nivelul de zoom sau pentru derulare, se folosesc tot gesturile inteligente.

3. Transformare text in vorbire (text/speech)

Este o optiune disponibila in limba romana si buna pentru cei ce au anumite probleme de vedere. Din pacate, necesita o aplicatie separata pentru a functiona.
Puteti instala aplicatia Pocket, sa salvati articolele preferate si apoi sa folositi aceasta functie de transformare a textului in vorbire.

4. TalkBack (feedback rostit)

Inca o optiune utila celor cu probleme de vedere. Desi pentru cei ce nu intra in aceasta categorie functia aceasta poate fi trecuta usor cu vederea, ea se poate dovedi foarte utila.

Practic, dupa activare, telefonul iti va spune in limba romana pe ce iconita ai apasat, ce actiune ai urmat, etc. Efectiv iti rosteste cu voce tare tot ceea ce faci tu pe telefon. Inainte de activare si de utilizare, trebuie urmat un tutorial de setare si configurare corecta, tutorial ce este destul de lung.

Spre exemplu, daca apesi pe butonul “OK”, asistentul iti va spune in limba romana ceea ce ai facut dar si ce trebuie sa faci pentru confirmare. Astfel, conform setarilor facute anterior, este suficient sa atingi dublu butonul “OK” pentru ca aceasta actiune sa aiba loc.

Daca ecranul intra in modul standby, acest lucru iti va fi comunicat tot vocal.

Daca apesi butonul de pornire, telefonul iti va citi ora, iti va spune ca este incarcat, etc. Super util pentru nevazatori.

5. Alte comenzi si setari

Din meniul accesibilitate pot fi setate si configurate mai multe aspecte ce tin de telefonul mobil. Se pot activa si seta subtitrarile, corectia culorii pentru cei cu probleme de vedere, se poate alege dimensiunea fontului, dimensiunea afisarii (face tot continutul putin mai mare sau mai mic), se pot seta comenzi pentru butoanele de volum, poate fi activat text cu un contrast mai mare sau se pot inversa culorile afisate de display. Cam acestea sunt cele mai importante functii si setari disponibile in meniul accesibilitate. In cazul in care nu ai probleme de vedere sau alte dizabilitati, iti recomand sa te “joci” numai cu contrastul textului, dimensiunea fontului si dimensiunea afisarii.

Aceste funcționalități pot fi activate și prin icon-ul din dreapta sus a ecranului.